Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η Σαηεντολογία στην Ιρλανδία...

Ο Pete Griffiths αφιέρωσε περίπου είκοσι χρόνια της ζωής του στη Σαηεντολογία, αλλά τώρα θέλει ν’ αποκαλύψει τη σέκτα.

Ο πενηνταεπτάχρονος Pete ο οποίος ζει στην πόλη Westport, εντάχθηκε στους κόλπους της «εκκλησίας» της Σαηεντολογίας στην Αγγλία το 1986. Για πάνω από δύο δεκαετίες αφιέρωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά στη διδασκαλία της οργάνωσης, στρατολογώντας και άλλους, πουλώντας μάλιστα το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τη διδασκαλία της σέκτας.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, συνειδητοποίησε τελικά ότι το όλο πράγμα ήταν μια απάτη και τώρα επιχειρεί να μεταδώσει το μήνυμα αυτό παντού.

Ο Pete, ο οποίος διοργάνωσε συνέδριο με πρώην μέλη της Σαηεντολογίας στο Δουβλίνο, ανέφερε ότι: «θα έδινα και τη ζωή μου για τη Σαηεντολογία. Έκανα ό,τι μπορούσα επί καθημερινής βάσεως για να διαδώσω το μήνυμα στους άλλους. Μετάνιωσα γι’ αυτό, αλλά δεν έχω θυμό. Όταν συνειδητοποίησα ότι όλα όσα πίστευα ήταν σκουπίδια, έκαψα όλα μου τα βιβλία που σχετίζονταν με τη Σαηεντολογία και τώρα μάχομαι εναντίον αυτής της απαίσιας απάτης. Δεν θα τα παρατήσω μέχρι να βγουν όλοι οι άνθρωποι από αυτή την οργάνωση».

Ο Pete μπλέχτηκε στη Σαηεντολογία στην πόλη Sunderland ενώ προσπαθούσε να βγάλει χρήματα στα τέλη της δεκαετίας του 80’. Του ειπώθηκε ότι με το που θα εντασσόταν στη Σαηεντολογία θα κέρδιζε περίπου 200 λίρες την εβδομάδα.

Λαχταρούσε επίσης για την πραγματοποίηση των υποσχέσεων (της οργάνωσης) για βελτίωσή του ως άτομο. «Προσελκύστηκα όχι μόνο από την ιδέα μιας θρησκείας που θα έκανε τη ζωή μου καλύτερη, αλλά και από τα λεφτά. Κατά την τρίχρονη εργασία μου στην πόλη Sunderland δεν νομίζω ότι έπαιρνα 200 λίρες, αλλά δεν έκανα πολλά για αυτό και εγγράφηκα. Αποδείχτηκα πολύ καλός στο να εγγράφω νέα μέλη και στο να πουλώ μαθήματα και έτσι τελικά δόθηκα στη δική μου αποστολή στην Cumbria. Γύρω στο 1994 τα ποσά μου έπεσαν σαν βολίδα και έφυγα για να ζήσω στην Ιρλανδία, αλλά ακόμα σκεφτόμουν τον εαυτό μου σαν Σαηεντολόγο. Ήταν μια απαίσια εμπειρία. Εκείνη τη στιγμή σκεφτόμουν ότι ήταν υπέροχα, αλλά τώρα νοιώθω πολύ διαφορετικά. Πούλησα το σπίτι μου για να κρατήσω τον εαυτό μου στο διδασκαλείο της Σαηεντολογίας. Τελικά εγκατέλειψα την ‘εκκλησία’ αυτή το 2008 και ξεκίνησα να διαμαρτύρομαι και δεν σταμάτησα μέχρι σήμερα. Οργανώσαμε αυτό το συνέδριο στο Δουβλίνο για να εκθέσουμε τις καταχρήσεις της Σαηεντολογίας. Είναι μια κομπίνα και μια απάτη και βλάπτει τους ανθρώπους».

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των Σαηεντολόγων στην Ιρλανδία αλλά μέλη της «εκκλησίας», που ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες το 1954 από τον Ron Hubbard, ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν πάνω από πεντακόσιοι.

Ο Pete υπολογίζει ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από 30 ή 40, αλλά είναι πεπεισμένος ότι ακόμα και αυτός ο μικρός αριθμός των ακολούθων είναι ενδεχομένως επικίνδυνος. Όπως ανέφερε, λειτουργούσε στο Δουβλίνο για είκοσι χρόνια. Πολλοί άνθρωποι την επισκέφτηκαν, αλλά πολλοί άνθρωποι έφυγαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

«Αυτό που κάνουν είναι να παίρνουν τους ανθρώπους για μια εξέταση προσωπικότητας. Μετά επιλέγουν μια πτυχή της και προσπαθούν να συγκινήσουν το άτομο. Πολλά από αυτά που λένε κάνουν αίσθηση, γι’ αυτό οι άνθρωποι ξεκινούν να σκέφτονται. Αυτό είναι, εντάξει, με παίρνουν. Αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι αυτοί επιδιώκουν τα τρωτά τους σημεία. Ακόμα ένα κόλπο είναι να στέλνουν διαφημιστικά. ‘Πες όχι στα ναρκωτικά’. Το μήνυμα φυσικά είναι καλό, αλλά μετά το άτομο έρχεται σε επαφή με τους Σαηεντολόγους χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το απομυζούν. Είναι μια σταδιακή διαδικασία, δεν συμβαίνει από την μια μέρα στην άλλη, αλλά τα μέλη είναι πολύ αφοσιωμένα και πολύ καλά δασκαλεμένα και πιστεύουν ειλικρινά ότι έχουν ξεχωριστή νοημοσύνη και ότι την έχουν τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος είναι ανόητος».

«Γίνεται σιγά σιγά, κάποιος μπορεί να αναφέρει. Απλώς διάβασε αυτό το βιβλίο και παρατήρησε αυτά που σε απασχολούν, μετά μπορεί να συμφωνείς με κάποια από τα μικρά κεφάλαια και επικεντρώνονται σε αυτά. Η Σαηεντολογία είναι πολύ ‘έξυπνη’ και σε μεγάλο εύρος και για αυτό το λόγο οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ακόμα ότι σύρονται μέσα σε αυτήν».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Δουβλίνο, μέλη της σύγχρονης ομάδας ακτιβιστών με την ονομασία Anonymous, φορώντας μάσκες-στέκονταν ανάμεσα στα τριακόσια άτομα του ακροατηρίου.

Βρίσκονταν στα είκοσι ή στα τριάντα τους χρόνια και ήρθαν από την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο , τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κάποιος είπε: «Η αντίθεσή μας στη Σαηεντολογία ξεκίνησε όταν η ‘εκκλησία’ αυτή προσπάθησε να αποσύρει ένα βίντεο του Τομ Κρουζ από το διαδίκτυο το 2008, στο οποίο απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με την πίστη του. Είμαστε εναντίον όχι μόνο της λογοκρισίας αλλά και των αδικημάτων που διαπράττει η ‘εκκλησία’ της Σαηεντολογίας».

Η αφοσίωση του ηθοποιού Τομ Κρουζ στη Σαηεντολογία ήταν ξανά στα πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα όταν βγήκε στην επιφάνεια ότι αποτελούσε μια από τις βασικές αιτίες για να χωρίσει με τη σύζυγό του Katie Holmes.

Για τον Pete η Katie δεν είχε άλλη επιλογή από του να φύγει από τον Κρουζ και να σώσει την εξάχρονη κόρη τους Suri. «Είναι ένα τόσο γενναίο κορίτσι. Είναι ένας πολύ πλούσιος και δυναμικός άνδρας και για να τον εγκαταλείψει δείχνει πόσο απελπισμένη ήταν. Πραγματικά τη θαυμάζω. Εν τέλει έχει σώσει τόσο τη ζωή της όσο και της κόρης της. Απλώς ελπίζω ότι έχει ανθρώπους γύρω της που θα τη βοηθήσουν τώρα, αλλά έχω τεράστια εκτίμηση γι’ αυτό που έχει κάνει».
 
Μετάφραση Χριστοφόρος Παρίσης

Πηγή: Aκτίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες