Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Θεός και Bing Bang.

http://www.meteoweb.eu/wp-content/uploads/2013/01/immagine-big-bang-anteprima-2-300x168.jpg

"Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας!"

Σημείωση: Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε με αφορμή σχόλιο που έγινε στο άρθρο μας «Απάντηση σε σχόλια Μαρτύρων του Ιεχωβά από Αντιαιρετικός, μέρος 2ο» της 20/8/2008 από πρώην μαθητή μας, και αφορά το πείραμα που γίνεται αυτές τις μέρες στα Γαλλοελβετικά σύνορα από ομάδα επιστημόνων για την επαλήθευση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος γνωστής ως Big Bang, (Μεγάλη Έκρηξη).
 
Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως ο αληθινός πιστός πρέπει να χαίρεται όταν γίνονται τέτοιου είδους επιστημονικά πειράματα, τα οποία βοηθούν τον άνθρωπο στην κατανόηση του μεγαλείου των δημιουργημάτων του θεού.

Ήδη ο Μέγας Βασίλειος από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, στο βιβλίο του «Εξαήμερος», στο οποίο σχολιάζει το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής «Γένεσις» που ασχολείται με την δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου γράφει: «Δεν μειώνεται ο θαυμασμός μας για τα έργα του Θεού, αν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάποιο από τα θαυμαστά αυτά έργα».Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άλλο είναι το αντικείμενο της επιστήμης και άλλο της θρησκείας. Η επιστήμη ερευνά πως έγινε ο κόσμος, ενώ η θρησκεία ποιος και γιατί έφτιαξε τον κόσμο.
 
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ;

Βέβαια επί αιώνες υπήρχε ένα είδους σύγκρουσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, επειδή άτομα και από τη μία και από την άλλη πλευρά «έμπαιναν ο ένας στα χωράφια του άλλου». Δηλαδή κάποιοι υποτιθέμενοι «επιστήμονες» πίστευαν πως με τις ανακαλύψεις τους και τα πειράματά τους θα μπορούσαν να αποδείξουν την μη ύπαρξη του Θεού. Από την άλλη πλευρά κάποιοι «πιστοί;» αρνούνταν και εμπόδιζαν την πρόοδο της επιστήμης γιατί φοβόνταν πως η πρόοδος της θα είχε ως αποτέλεσμα το «γκρέμισμα» του Θεού. Οι τελευταίοι βέβαια δεν καταλάβαιναν πως στην ουσία οι ίδιοι «γκρέμιζαν» τον Θεό, αφού με την πολεμική τους αποδείκνυαν πως πίστευαν σε ένα ψεύτικο Θεό που κινδύνευε να αποδειχτεί ανύπαρκτος από την πρόοδο της επιστήμης.
 
 http://www.meteoweb.eu/wp-content/uploads/2013/01/immagine-1-Linea_temporale_degli-eventi-dal-Big-Bing-300x215.jpg
 
Η πολεμική βέβαια κατά της θρησκείας στο ζήτημα της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου και σήμερα αλλά και τα παλιότερα χρόνια, ξεκινά από τη λάθος στάση πολλών απέναντι στην Αγία Γραφή. Ξεχνούν πως η Αγία Γραφή δεν είναι επιστημονικό βιβλίο αλλά θρησκευτικό.
 
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΓΕΝΕΣΕΩΣ»

Ο συγγραφέας του βιβλίου της «Γενέσεως» είχε κατά νου να πραγματοποιήσει τρεις στόχους:

1. Πρώτον να βοηθήσει τον άνθρωπο – και πράγματι το πέτυχε – να κατανοήσει πως ό ήλιος, η σελήνη, τα άστρα και τα διάφορα φυσικά φαινόμενα, δεν είναι θεοί – όπως νόμιζαν τότε οι άνθρωποι – αλλά δημιουργήματα κάποιου που ονομάζεται Θεός. Έτσι ο άνθρωπος μπορούσε ή να προσπαθήσει να τ’αντιμετωπίσει ή να τα αξιοποιήσει προς όφελός του.
 
2. Να καλλιεργήσει στον άνθρωπο την ταπεινοφροσύνη και την συνεργασία με τον συνάνθρωπό του και το φυσικό περιβάλλον, αφού τόνιζε πως και αυτός και τα υπόλοιπα πράγματα στον κόσμο είναι δημιουργήματα του θεού.
 
3. Να εξηγήσει πως η ύπαρξη του κακού στον κόσμο δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιων κακών Θεών αλλά ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου, αφού ο κόσμος είχε δημιουργηθεί από το Θεό με αγάπη και αγαθότητα.
 
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ
 
Ο πραγματικός πιστός λοιπόν, δεν πρέπει να φοβάται για κανένα λόγο την πρόοδο της επιστήμης για την εξήγηση των φαινομένων του μικρόκοσμου (μόρια, άτομα κ.λ.π) ή του μακρόκοσμου (άστρα, γαλαξίες κ.λ.π.). Άλλωστε λόγω του πεπερασμένου του ανθρώπινου μυαλού πάντοτε θα υπάρχουν όρια και μυστήρια που θα καλείται να υπερβεί ο άνθρωπος. Εκεί πιστεύουμε πως βρίσκεται και η ομορφιά του. Στην συνεχή αναζήτηση.

Άξιον προσοχής επίσης είναι, πως όπως εμείς οι πιστοί φτάνουμε σε μια αρχή που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε και τι λέμε Θεό το ίδιο κάνουν και επιστήμονες. Φτάνουν σε ένα σημείο και μετά σταματάνε δεχόμενοι όπως είναι τα πράγματα και προχωράνε να τα εξηγήσουν μετά από αυτό το σημείο.
 
Ας πάρουμε την θεωρία της «μεγάλης έκρηξης» για να γίνουμε κατανοητοί. Η θεωρία αυτή σε γενικές γραμμές υποστηρίζει πως το τεράστιο αυτό σύμπαν στο οποίο ζούμε πριν καν να υπάρξει ο χώρος και ο χρόνος, ήταν τόσο συμπυκνωμένο και μικρό σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας. Και ξαφνικά όταν συνέβησαν οι κατάλληλες συνθήκες έγινε μία τρομακτική έκρηξη που απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, που μετά από διάφορες διαδικασίες οι οποίες κράτησαν δισεκατομμύρια έτη έδωσαν στο σύμπαν την σημερινή μορφή του.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgY8LAtaWNm_orneFF0SaC92wolr-nt24TzF5qKOeJo3HrGhNE_ePqu33-hvRknBV2Iel9ak817u6d9TsoYNoPCEGT-WQAtZUIB6NHC05GyAHEgm34bg6g26gRKB-aZZvCaHAyAYrbEtls/s400/big-bang12.jpg
 
Στα διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν π.χ. από πού βρέθηκε αυτό το υπερσυμπυκνωμένο σύμπαν, πού βρίσκονταν αφού δεν υπήρχε χώρος, γιατί έγινε ή έκρηξη την ''χ'' στιγμή και όχι κάποια άλλη – παρόλο που δεν υπήρχε χρόνος – και άλλα τέτοιου είδους συναφή ερωτήματα, οι επιστήμονες δεν έχουν απαντήσεις, αλλά δεχόμενοι ως δεδομένα όλα αυτά, προχωρούν να εξηγήσουν – και πολύ καλά κάνουν – τι συνέβη από κει και πέρα.

Εμείς ως πιστοί το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους, αναλογιζόμενοι τα λόγια του ψαλμωδού: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας».

Πηγή: antiairetikos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες