Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ο αγαπών τον Θεόν.

 Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.
 
«Εκείνος που αγαπά τον Θεό δεν είναι δυνατό να μην αγαπήσει και κάθε άνθρωπο σαν τον εαυτό του, αν και δυσκολεύεται από τα πάθη εκείνα που δεν έχουν ακόμα καθαρισθεί. Για αυτό, βλέποντας και την επιστροφή του από αυτά και τη διόρθωσή του, νιώθει αμέτρητη και απερίγραπτη χαρά.

Η ψυχή που είναι κυριευμένη από πάθη είναι ακάθαρτη· διότι είναι γεμάτη από λογισμούς επιθυμίας και μίσους.

Εκείνος που βλέπει ίχνος μίσους μέσα στην καρδιά του για οποιοδήποτε άνθρωπο, είναι ξένος εξ ολοκλήρου της αγάπης προς τον Θεό· διότι η αγάπη προς τον Θεό δεν ανέχεται τελείως το μίσος προς τον άνθρωπο.

''Ο αγαπών με’’, λέγει ο Κύριος, ''τας εντολάς μου τηρήσει’’ (Ιωάννης 14:15). ''Αύτη δε εστίν η εντολή η εμή, ίνα αγαπάτε αλλήλους’’ (Ιωάννης 15:12). Εκείνος λοιπόν που δεν αγαπά τον πλησίον του, δεν τηρεί την εντολή αυτή. Εκείνος δε που δεν τηρεί την εντολή αυτήν, δεν είναι δυνατόν να αγαπήσει ούτε τον Κύριο».

(Φ. ΕΠΕ 14, σελ. 177, ''Κεφάλαια Περί Αγάπης’’, Εκατοντάδα Α’).  

Πηγή: exprotestant.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες